PROGRAMUL ICES-1: VALORI INDIVIDUALE ȘI SOCIALE FUNDAMENTALE

Obiectivul programului: Investigarea conținutului, temeiurilor și limitelor valorilor individuale și sociale fundamentale (precum dreptatea, adevărul, libertatea, democrația, comunitatea, solidaritatea, stabilitatea, utilitatea sau statul de drept) și a circumstanțelor, nivelului și perspectivelor implementării lor în societatea românească.

Ipoteze/premise: Investigarea valorilor individuale și sociale fundamentale este o sarcină prioritară a științelor umaniste (și, totodată, a științelor sociale, politice, juridice sau economice). Înțelegerea corectă și completă a acestor valori este atât un obiectiv dezirabil în sine, cât și un mijloc indispensabil pentru realizarea altor obiective de relevanță cardinală, precum comportamentul moral, viața lăudabilă, împlinită și înfloritoare, conviețuirea socială adecvată etc. Niciunul dintre proiectele fundamentale ale lumii contemporane, precum realizarea unor „societăți bune”, creșterea economică sustenabilă, dezvoltarea durabilă, crearea unor „societăți bazate pe cunoaștere” sau/și a unor „societăți informaționale”, consolidarea Uniunii Europene sau extinderea și intensificarea globalizării, nu poate fi dus la bun sfârșit fără interpretarea și implementarea corespunzătoare a unor valori precum dreptatea, echitatea, libertatea, democrația, comunitatea, solidaritatea, stabilitatea, toleranța, utilitatea, statul de drept, binele moral, adevărul, cunoașterea etc.

PROGRAMUL ICES-5: DEZVOLTAREA SPAȚIULUI RURAL ÎN REGIUNEA DE NORD-EST A ROMÂNIEI

Obiectivul programului: Cercetarea realităților spațiului rural din Regiunea de Nord-Est a României, atât în contextul actual, cât și din perspectivă istorică, în vederea identificării politicilor și strategiilor optime de compatibilizare cu principiile, valorile și evoluțiile spațiului rural al Uniunii Europene (precum dezvoltarea durabilă, creșterea calității vieții, incluziunea socială, egalitatea oportunităților etc.).

Ipoteze/premise: Problematica actuală socio-economică a spaţiului rural este insuficient studiată. Diversitatea fenomenologică şi structurală a mediului rural, schimbările prin care trece satul românesc, precum și posibilitățile sale de dezvoltare sunt teme a căror cercetare este imperativă, mai ales dat fiind că spațiul rural românesc este caracterizat de realități precum sărăcia, excluziunea socială, inegalitatea de gen, slaba dezvoltare a organizațiilor economiei sociale cu impact asupra structurilor agrare sau valorificarea necorespunzătoare a resurselor naturale. Dezvoltarea rurală durabilă şi relansarea vieţii sociale, economice şi spirituale a satului românesc în conformitate cu valorile și evoluțiile spațiului rural al Uniunii Europene constituie o componentă indispensabilă a dezvoltării economice, culturale și politice a societății românești. Realizarea obiectivului dezvoltării rurale durabile impune elaborarea și implementarea unor principii, strategii şi direcţii de dezvoltare bine fundamentate științific.

PROGRAMUL ICES-6: PROBLEME FUNDAMENTALE ALE ȘTIINȚELOR JURIDICE

Obiectivul programului: Investigarea disciplinară, pluridisciplinară sau interdisciplinară a problemelor prioritare din dreptul public (cu precădere problemele care privesc interpretarea și aplicarea normelor juridice sau modalitățile de adaptare a sistemului de drept la realitățile relațiilor sociale contemporane și problemele specifice dreptului internațional).

Ipoteze/premise: Două dintre cele mai importante probleme ale dreptului public privesc interpretarea și aplicarea normelor juridice și modalitățile de adaptare a sistemului de drept la realitățile relațiilor sociale contemporane. Cercetarea acestor teme este vitală pentru realizarea unor obiective precum eliminarea/ameliorarea practicii judiciare contradictorii sau soluționarea raporturilor juridice litigioase în acord cu principiul rezolvării definitive a conflictului dintre părți, cu ideea de dreptate și cu principiul corespondenței cu adevărul. În același timp, globalizarea, regionalizarea și incidența unor fenomene ori evenimente ca genocidul, epurarea etnică sau noile forme de terorism transformă într-un imperativ cercetarea unor probleme ale dreptului internațional precum responsabilitatea și dreptatea internațională/globală. Investigarea acestor probleme necesită atât cercetări specifice dreptului public, cât și cercetarea unor teme din domenii conexe (precum științele sociale, filosofia dreptului sau filosofia politică).