Proiect ICES-1.4: Înţelegerea celuilalt. Perspectivă epistemologică
Descrierea proiectului
Problema supusă analizei se află la intersecția a două mari direcții din epistemologie: cea a procesului de înțelegere (cum putem înțelege ceva) și cea a comunicării (cum putem transmite un mesaj). Problemele ce apar din cele două perspective se amplifică atunci când „celălalt” în fața căruia ne aflăm este diferit, neputând fi înțeles din cauza barierelor comunicaționale. Sunt avute în vedere experiențele conștiente de înțelegere, analizate din diferite puncte de vedere: ca intuiții intelectuale, modele structurale, proces logic, dar și structuri epistemice subiective, familiare. O altă componentă importantă ce trebuie analizată este cea a suportului oferit de IA (inteligența artificială) ca intermediar, precum și „obiectivitatea” pe care o poate oferi IA în decodarea de semne.
Obiectivul general al proiectului este corelarea evoluției teoretice specifice epistemologiei comunicării, la nivel național, cu noile tendințe globale, determinând un dialog dinamic intern și internațional și dezvoltând teme aflate în prim-planul dezbaterii științifice. Obiectivele specifice ale proiectului sunt: 1) identificarea liniilor generale de dezbatere în epistemologia comunicării și investigarea noilor teorii privind comunicarea în contextul inter-relaționării cu alte persoane a căror cunoaștere este parțială; 2) identificarea transferurilor de conținut și metodice între științele sociale, ale comunicării și epistemologie și dezvoltarea de modele teoretice convergente; 3) corelarea evoluției noilor tehnologii și a transformărilor determinate de acestea cu problemele epistemologiei actuale
Perioada de derulare
2023-2024
Coordonator
CS I dr. DAN GABRIEL SÎMBOTIN
Personal implicat în proiect
– nr. cercetători: 1 cercetător cu normă întreagă, CS I dr. Dan Gabriel Sîmbotin
– nr. studenți doctorat: –
– nr. studenți postdoctorali: –
Finanțări și colaborări
Finanțare – sursă, sumă: –
Colaborări externe (colaboratori din străinătate): –
Colaborări interne (colaboratori din ţară): –
Tema de cercetare
Tema de cercetare pentru anul 2024: Dezvoltarea inteligenței artificiale și regândirea problemei celuilalt
Obiectivele proiectului
Obiectiv general: Corelarea evoluției teoretice specifice epistemologiei comunicării, la nivel național, cu noile tendințe globale determinând un dialog dinamic intern și internațional și dezvoltând teme aflate în prim planul dezbaterii științifice.
OS 1: Identificarea unor probleme noi din epistemologia comunicării în relație cu progresul tehnologiilor informatice.
Obiective specifice:
OS 2: Investigarea modalității în care inteligența artificială ajută comunicarea în contextul inter-relaționării cu alte persoane.
OS 3: Identificarea problemelor de epistemologie și a soluțiilor posibile în contextul evoluției noilor tehnologii informatice.
Obiective operaționale:
O1: Investigarea temei de cercetare. Documentare.
O2: Sistematizarea și diseminarea rezultatelor cercetării.