Proiect ICES-2.2: Feminismul – de la stereotipurile de gen la drepturile femeilor în societate. Integrarea la nivel socio-profesional și interpersonal-familial a femeilor în lumea contemporană

Descrierea proiectului

Tema abordată aduce în discuție problematica identității de gen, întrucât ea presupune o mare complexitate și o nevoie imperativă de a fi înțeleasă. Dificultatea de alegere a genului reprezintă o astfel de problemă, alături de cazurile de transsexualitate și cele de homoerotism. De câteva decenii deja, cercetătorii au descris asemănări și diferențe între femei și bărbați privind aspectele de comportament, limbaj, potențial sexual, preferințe ocupaționale, de inter și intracomunicare, sociabilitate, limbaj nonverbal etc. Studii actuale abordează conceptul stereotipului de gen care etalează supoziții discutabile precum: femeile și bărbații au competențe și aptitudini diferite, bărbații sunt lideri înnăscuți, femeile au constrângeri de timp și mobilitate redusă etc. Stereotipizarea de gen poate limita dezvoltarea talentelor naturale și a capacităților fetelor și băieților, femeilor și bărbaților, precum și experiențele lor educaţionale și profesionale și oportunităților lor în viață, în general.

Cercetarea își propune analiza principalelor domenii de manifestare a unor inechități sau obstacole în integrarea socio-profesională a femeilor în societate, analiza fenomenelor de violență domestică, a principalelor stereotipuri de gen, modul cum acestea apar și consecințele negative pe care le pot avea în evoluția personală, prezentarea principalelor documente internaționale oficiale care marchează progresele pe linia feminismului în lumea contemporană.

Perioada de derulare

2023-2024

Coordonator

CS II dr. MARINELA RUSU

Personal implicat în proiect

– nr. cercetători – 1 cercetător cu normă întreagă, CS II dr. Marinela Rusu

– nr. studenți doctorat

– nr. studenți postdoctorali

Finanțări și colaborări

Finanțare – sursă, sumă: –

Colaborări externe (colaboratori din străinătate): –

Colaborări interne (colaboratori din ţară): –

Tema de cercetare

Tema de cercetare pentru anul 2024: Feminismul și drepturile femeilor în societate – respectarea principiului egalității de șanse în sistemul educațional.

Obiectivele proiectului

Obiectiv general: prezentarea cadrului social și legislativ (specific sferelor economice și sociale) care se referă la respectarea drepturilor femeilor.

Obiective specifice:

– analiza drepturilor legislative specifice, în determinarea sau alegerea propriului gen;

– prezentarea stereotipurilor de gen ca obstacole și inechități în procesul de afirmare și integrare socio-profesională a femeilor;

– analiza modului în care sunt supuse pedepsei legale comportamente precum: violența domestică, traficul de minore, violul, căsătoria cu minore etc.; analiza metodelor și mijloacelor ce pot fi folosite pentru prevenire și intervenție.

Obiective operaționale:

– documentare prin studierea literaturii de specialitate;

– sinteza argumentelor și expunerea sistematică a rezultatelor;

– realizarea unor scheme sau diagrame conceptuale care reflectă modele de interpretare a mișcării feministe în epoca actuală;

-redactarea unor lucrări, bazate pe analize comparative, ce evidențiază noi interpretări, noi perspective asupra drepturilor femeilor, ce aduc în discuție eșecuri actuale în implementarea unor măsuri de prevenție.