Proiect ICES-5.3: Agricultura ecologică în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est a României. Evaluări și tendințe

Descrierea proiectului

Agricultura ecologică reprezintă un domeniu prioritar în cadrul politicilor Uniunii Europene, în viitoarea perioadă de programare 2021-2027. Comisia Europeană a stabilit, prin strategia Farm to Fork, ca țintă de dezvoltare a acestui sector până în anul 2030, pragul de 25% din suprafața agricolă. Obiectivul general al proiectului este evaluarea nivelului de dezvoltare a agriculturii ecologice și distribuția suprafețelor și a efectivelor de animale în profil teritorial în Regiunea de Dezvoltare Nord Est (RDNE), la începutul perioadei de programare 2021-2027. Obiectivele specifice ale proiectului vizează: analiza modului în care măsurile de sprijin financiar dedicate agriculturii ecologice au fost accesate în RDNE; cercetarea modului în care sunt distribuite culturile și efectivele de animale în sistem ecologic la nivelul județelor din RDNE; analiza evoluției agriculturii ecologice în RDNE, la nivelul fiecărui județ, pe culturi și specii de animale; analiza ponderii sectorului agricol ecologic în raport cu totalul agriculturii din RDNE; identificarea specificului RDNE în ceea ce privește agricultura ecologică. În cadrul proiectului sunt abordate trei teme majore privind agricultura ecologică în RDNE: subvenționarea practicilor agricole ecologice, cercetări privind evoluția suprafețelor certificate/în conversie, și cercetări privind evoluția efectivelor de animale certificate/în conversie.

În cadrul primei teme sunt tratate următoarele subiecte: identificarea măsurilor de sprijin dedicate agriculturii ecologice; analiza modului în care măsurile de sprijin financiar dedicate agriculturii ecologice au fost accesate în RDNE, pe județe, pe pachete specifice și suprafețe (certificate/conversie, terenuri arabile, culturi permanente, vii, plantații pomicole, legume); identificarea specificului RDNE în ceea ce privește accesare măsurilor de sprijin dedicate agriculturii ecologice.

În cadrul celei de a doua teme sunt analizate aspecte privind evoluția și repartiția în profil teritorial a suprafețelor cultivate în sistem ecologic RDNE. În cadrul celei de a treia teme sunt analizate aspecte privind evoluția și repartiția în profil teritorial a efectivelor de animale exploatate în sistem ecologic în RDNE.

Perioada de derulare

2021-2025

Coordonator

CS II dr. IOAN SEBASTIAN BRUMĂ

Personal implicat în proiect

– un cercetător cu normă întreagă, CS II dr. Ioan Sebastian Brumă.

– nr. studenți doctorat: –

– nr. studenți postdoctorali: –

Tema de cercetare

Tema de cercetare pentru anul 2024: Pajiști, pășuni și fânețe în sistem ecologic din Regiunea de Dezvoltare Nord Est a României

Obiectivele proiectului

Obiectiv general: Evaluarea  gradului de dezvoltare a culturilor permanente (pășuni și fânețe) exploatate în sistem ecologic în Regiunea de Dezvoltare Nord Est

Obiective specifice: 1) Cercetarea modului în care sunt distribuite pajiștile, pășunile și fânețele cultivate în sistem ecologic la nivelul RDNE 2) Analiza ponderii culturilor permanente ecologice în raport cu totalul agriculturii din RDNE, 3) Identificarea specificului RDNE în ceea ce privește culturile permanente cultivate în sistem ecologic.

Obiective operaționale:

O1: Investigarea temei de cercetare. Documentare. Întocmire și analiză bază de date

O2: Sistematizarea și diseminarea rezultatelor cercetării.