Proiect ICES-1.2: Guvernarea în secolul XXI. Perspective, valori, dileme

Descrierea proiectului

Proiectul de cercetare are în vedere o analiză a mecanismelor guvernării contemporane într-o fină coordonare cu provocările secolului 21. Este avută în vedere o recalibrare a conceptelor de cetățean și stat în care cetățeanul să-și recâștige, cu temeiuri din contemporaneitate, primatul asupra unui stat din ce în ce mai extins, mai elaborat și mai prezent în sfera privată a oamenilor. Cercetarea pornește de la ipoteza schimbării de substanță a actului guvernării în secolul 21. Guvernarea a fost tot timpul un discurs al puterii omului asupra altor oameni. Revoluția industrială și apoi cea tehnologică din secolul 20 nu au făcut decât să amplifice și să nuanțeze această formă de putere. Mileniul trei aduce însă mult mai multe transformări de substanță care nu au cum să nu se regăsească în actul guvernării. Reducerea sărăciei implică multiplicarea actorilor activi în actul guvernării.  Acest prim pas, vizibil încă de la sfârșitul secolului trecut, este continuat de revoluția tehnologică, care a oferit posibilități ample de exprimare pentru miliarde de oameni. Deși transformările profunde ale actului guvernării ar da impresia că puterea trebuie să se deschidă voinței oamenilor deveniți cetățeni, procesul e, de fapt, mult mai complex și mai nuanțat decât pare. Abundența de informații, disponibilitățile financiare și de timp nu construiesc obligatoriu cetățeni informați și responsabili, ci, de prea multe ori, cetățeni permeabili manipulării și populismului, mult mai vulnerabili tendințelor autoritariste.

Obiectivul general al proiectului este de a realiza o analiză a transformărilor la care este supusă guvernarea în secolul 21, prin raportare la provocări precum: resurgența populismelor, construcția unui autoritarism de tip nou, influența transformărilor climatice asupra omenirii, viteza imprimată societății umane de inovațiile științifice.

Perioada de derulare

2024-2028

Coordonator

CS III dr. VASILE PLEȘCA

Personal implicat în proiect

–  nr. cercetători: 1 cercetător cu normă întreagă, CS III dr. Vasile Pleşca.

–  nr. studenți doctorat

–  nr. studenți postdoctorali

Finanțări și colaborări

Finanțare – sursă, sumă: –

Colaborări externe (colaboratori din străinătate): –

Colaborări interne (colaboratori din ţară): –

Tema de cercetare

Tema de cercetare pentru anul 2024: Evoluția relațiilor dintre cetățean și stat în secolul XXI

Obiectivele proiectului

Obiectiv general: Analiza felului în care cetățeanul-individ din secolul 20 se adaptează la viteza cu un ordin de mărime mai mare a transformărilor din secolul 21

Obiective specifice:

O1: Identificarea provocărilor la care e supus individul ca actor politic în contextul transformărilor globale asociate cu transformările climatice, inventarea inteligenței artificiale și revoluția comunicării bazată pe tehnologie.

O2: Creionarea unui răspuns liberal (atât după reperele clasice ale acestuia, dar și după cele contemporane) la felul în care e reconfigurată poziția individului în societate.

Obiective operaționale:

O1: Investigarea temei de cercetare. Documentare

O2: Sistematizarea și diseminarea rezultatelor cercetării.