Proiect ICES-6.1: Justiția negociată: de la teorie la practică
Descrierea proiectului
Proiectul urmărește descrierea detaliată a elementelor specifice ale acordului de recunoaștere a vinovăției și contribuția la mai buna înțelegere a deficiențelor constatate cu ocazia transpunerii în practică a justiției negociate, atât în sistemul de drept românesc, cât și în alte sisteme continental europene și în common law. Se va urmări analiza opiniilor pro și contra din doctrina judiciară, cu privire la aspectele controversate care se întâlnesc atât în practica judiciară, cât și în justificarea teoretică a justiției negociate. Vor fi explorate, de asemenea, modalitățile prin care instituția justiției negociate poate fi mai bine adaptată la realitățile peisajului judiciar românesc. O secțiune specială va fi dedicată analizei particularităților justiției negociate în dreptul internațional și detalierii unor argumente pentru o mai adecvată delimitare în recurgerea la această instituție.
Perioada de derulare
2021-2024
Coordonator
CS III dr. ALEXANDRU SAVA
Personal implicat în proiect
– un cercetător cu normă întreagă, CS III dr. Alexandru Sava
– nr. studenți doctorat: –
– nr. studenți postdoctorali: –
Finanțări și colaborări
Finanțare – sursă, sumă: –
Colaborări externe (colaboratori din străinătate): –
Colaborări interne (colaboratori din ţară): –
Tema de cercetare
Tema de cercetare pentru anul 2024: Particularităţi ale implementării justiţiei negociate în sistemul procesual penal român.
Obiectivele proiectului
Obiectiv general: analiza aspectelor controversate constatate cu ocazia aplicării instituției justiției negociate în procedura penală română.
Obiective specifice:
– explorarea modalităților prin care instituția justiției negociate poate fi mai bine adaptată la realitățile peisajului judiciar românesc.
– analiza comparativă a abordării unor probleme specifice în legislația altor state europene
– justificarea concluziilor care pot fi trase după analizarea multiplelor aspecte referitoare la modalitățile alese pentru ca justiția negociată să aibă o implementare cât mai reușită în sistemul procesual penal și în practica judiciară penală din România.
Obiective operaționale:
O1: Investigarea temei de cercetare. Documentare.
O2: Sistematizarea și diseminarea rezultatelor cercetării.